The Calyx, Royal Botanic Gardens

Cockram Construction / Sydney, Australia

McGregor Coxall in collaboration with PTW Architects and Cockram Constructions were the selected winners for this prestigious design competition for a new world class botanic display centre located in Sydney’s historic Royal Botanic Gardens. The landmark project features a giant interior living green wall for horticultural display inside a glasshouse with a research and education centre. The landscape foregrounds the Calyx as a jewel in the gardens commanding an elevated position to create a sense of arrival.

Two leading radial paths provide a powerful visual and physical connection between the new built form and the wider gardens. The structural array is composed around a central ‘Iris’ podium which offers flexibility for various events. The highly adaptable central podium features a water mirror pond for quiet contemplation that can be covered for use as event floor space or adapted for horticultural displays.

Year

2016

Site Area

.59 ha

Services

  • Competition
  • Landscape Master Plan
  • Sports Grounds
  • Water Sensitive Urban Design [WSUD]

Collaborators

  • Cockram Constructions
  • Royal Botanic Gardens Sydney
  • PTW Architects
Ann Deng
Talk to Ann Deng about The Calyx, Royal Botanic Gardens
Get In Touch