Plymouth Marjon University

Plymouth Marjon University / Plymouth, UK

Plymouth Marjon University’s Quad redesign masterfully blends historical Brutalist influences with modern sustainability, creating an inclusive and eco-conscious campus centrepiece for the 21st century.

Plymouth Marjon University commissioned McGregor Coxall to revitalise the university’s central public space, ‘The Quad’. This initiative signifies more than just a facelift; it symbolises a blend of reverence for the university’s Brutalist architectural legacy with a fervent drive towards modern sustainability. The redesigned Quad promises to be an epitome of multifunctionality, catering to the diverse needs of students, staff, and the broader Plymouth community.

It goes beyond mere aesthetics by incorporating environmentally conscious materials and design elements, underscoring the university’s commitment to a net-zero carbon ambition. Moreover, the project, influenced by local ecosystems, enhances biodiversity, seamlessly merging the built environment with nature. As Plymouth Marjon University ushers in a new era, The Quad stands as a testament to the institution’s vision of harmonising history, community engagement, and sustainability.

Year

2022

Site Area

.6 ha

Services

  • Environmental Footprinting
  • Furniture and Signage
  • Heritage
  • Land Use and Spatial Studies
  • Landscape Master Plan
  • Open Space
  • Public Domain Strategy
  • Public Realm Planning and Design
  • Water Sensitive Urban Design [WSUD]

Scope

  • Open Space

Collaborators

  • Will Sandy Landscape Architecture & Design
  • Hydrock
  • WARD WILLIAMS ASSOCIATES LLP
  • Walsingham Planning
Úna Breathnach-Hifearnáin
Talk to Úna Breathnach-Hifearnáin about Plymouth Marjon University
Get In Touch