Frankston Station Design Competition

Genton Architecture / Frankston, Australia

Genton Architecture and McGregor Coxall, were the winners of an open competition for the redevelopment of Frankston Railway Station. Though an important arrival point into Frankston, the station is currently under-represented and clues of a waterfront destination are limited. The new station roof is developed as a light and almost ephemeral object elegantly hovering over a new civic topography that unites the train station, arrival plaza and streetscape as a seamless landscape.

Frankston Station is proposed as a delightful landmark and gateway that reconnects to the waterfront and bridges generously across and between the city’s two distinct sides. In using a formal language that references dunal geometries, the reintroduction of coastal vegetation and by extending the sand coloured material palette, a precinct based approach is applied to enhance Frankston’s relationship to its beaches. Rather than a utilitarian public traffic node, the transformation will see Frankston Station and its public realm become a celebrated public space and civic heart.

Site Area

.02 ha

Services

  • Competition
  • Landscape Master Plan
  • Public Domain Strategy
  • Public Institution
  • Public Realm Planning and Design
  • Regeneration
  • Water Sensitive Urban Design [WSUD]
  • Catchment Planning and Design